Gazdálkodj okosan lépésről, lépésre

2013. július 30., kedd

Migrén elleni tinktúra




Citromfű (Melissa officinalis) bőven terem a kertemben, és gondolom más is szereti ezt a sok gyógyító tulajdonsággal rendelkező gyógynövényt.








Sőt, nálam nagyon sok őszi margitvirág is otthonra talált, már-már elözönlötte a kertemet a kenyérmorzsa.










 E kettő találkozása a fejfájás csillapításában remek eredményeket produkál. Sokszor elegendő, ha csak a margitvirág leveleit összedörzsölve annak illóolaját szagolgatjuk. Igen gyorsan csökkenti a fejfájást. 

De a migrén az más. Ahhoz sajnos nem elegendő. Viszont a két gyógynövény tinktúrája, már segítségünkre lehet. 
Elkészítése nem bonyolult, érdemes kipróbálni. Itt jegyzem meg, nem helyettesíti az orvosi kezelést, ezt mindig tartsuk szem előtt. Senki ne kísérletezzen magán, forduljunk orvoshoz.

Hozzávalók:

3 rész citromfű levél
2 rész őszi margitvirág levél
vodka az üveg feltöltéséhez

Elkészítése:

Gondosan mérjük ki a növényeket, és ha friss leveleket használunk, vágjuk kicsit össze. Tegyük egy üvegbe, és öntsük fel alkohollal, vagy vodkával, hogy kb 1-2 cm-rel ellepje a növényeket.

Helyezzük rá a fedelet, és rázzuk alaposan össze, és írjuk rá a dátumot, hogy a későbbiek során tudjuk követni az elkészítés idejét.
Állítsuk egy napos meleg ablakba, és 2-6 hétig tartsuk ott, naponta rázzuk össze.
Ezután egy sűrű szövésű anyagon szűrjük le, majd tegyük sötét palackba, és zárjuk le, tartsuk hűvös helyen. A tinktúrát legfeljebb 5 évig tárolhatjuk.


A hirtelen fellépő migrén tüneteinek a kezelésére ¼ - ½ teáskanállal a tünetek elmúlásáig fél, egy óránként.

Ez a bejegyzés, csak információ, tájékoztatási célt szolgál! 

Nem alkalmas betegség diagnosztizálására, kezelésre, vagy gyógyításra, megelőzésre. 

Minden esetben forduljon orvoshoz!





2013. július 28., vasárnap

Disznózsír szappan készítése





Ahogyan én készítem a disznózsírból a mosószappant. Ez általában használt összegyűjtött zsír, van közte avas is, olyankor elmondom őszintén 1-2 szelet kenyeret megsütök a zsírban, meglátásom, hogy a zsír avasságát elveszi.

Szükséges anyagok

Egy ép zománcú, vagy rozsdamentes acélból készült lábos
mérő edény  lehetőleg üvegből, és legalább 1,5 literes
folyadék hőmérő
védőszemüveg
gumikesztyű
mérleg
botmixer

2,25 kg disznózsír
284 g  nátrium-hidroxid (NaOH),
795,2 g desztillált víz

A lúg egy erősen maró anyag. Ha vízzel érintkezik, súlyos égési sérüléseket okozhat. Használjunk védő szemüveget, gumikesztyűt, legyünk nagyon elővigyázatosak.
Miután kimérem a marónátront és a desztillált vizet, egy üvegbe teszem a vizet, amit a mosogatóba állítok, és a marónátront el kezdem hozzáadni. Van, aki pont fordítva készíti. A marónátront teszi egy üvegedénybe, és a vizet kezdi lassan hozzáadni. Bizonyára mindenki megfelelő magyarázatot tud adni a cselekedetére. Én így szoktam. Szóval kimérem, az anyagokat, és amíg kicsi lángon a zsír melegszik addig a vízzel feloldom a marónátront. A legfontosabb a pontos mérés. A megfelelő szappanosodás eléréséhez szükséges a pontosság, csak akkor lesz jó szappanunk, ha az arányokat betartjuk.
Miután feloldottuk a lúgot, és a zsírunk is megolvadt, a folyadék hőmérőt használjuk. A lúgnak és a zsírnak is megközelítőleg egyenlő hőmérsékletűnek kell lennie, mielőtt egybe öntjük őket.






Bizonyára erre is van megfelelő hőfok, én kb 45-50 fok körüli hőmérsékletre való visszahűléskor szoktam a zsírhoz önteni a lúgot. Ezt a folyamatot állandó keverés mellett végzem. Miután összeöntöttem, egy csak erre használatos botmixerrel folytatom a keverést. Addig keverem, amíg hasonlít az állaga egy jó kis pudingra. Ennek a folyamatnak az is a neve, hogy pudingosodás. Ekkor egy nedves ruhával kibélelt régi konyhaszekrény fiókba öntöm a szappant, elsimítom a tetejét, betakarom a nedves rongy másik felével, és 1-2 napra eldugom magam elől, hogy ne is jusson eszembe hozzányúlni. Miután a szappanosodás olyan fázisban került, hogy szeletelhető felvágom és pihenni, száradni teszem. Ez kb 4-6 hét. Ennyi idő kell, hogy megfelelő érettségi szintet elérjen. Mosó szappan esetében, amikor a bőrrel keveset érintkezik, már 3-4 hét után el lehet kezdeni használni. Én a szappan egy fa tálcán, a szekrény tetején szárítom, érlelem. Ott senkit nem zavar, és viszonylag könnyen meg is tudom forgatni, amit érdemes 2-3 naponként elvégezni. 






2013. július 27., szombat

Mosópor sk






Szóval akkor a mosópor recept, mert nem mindig van kedvem gélt készíteni. Most annyira belefeledkeztem egy könyvbe, ami ossza ám az észt dögivel. Olyan csodás képeket csinálnak ezekhez a könyvekhez, hogy csak bámulok.  Szóval, ha olvasgatok, közben netezek, azért még gondolkodhatok. 




Feltétlenül kell mosószer, évek óta nem veszek boltit. Idő hiányában ki kell próbálni a por állagút, ha nem válik be még mindig lehet belőle valahogy gélt készíteni, vagy valakinek oda lehet adni kipróbálásra, lehet, hogy neki beválik. 
De szerencsére tökéletes. Az adagolóban nem maradt semmi.

 A dolog működik.





Szóval a recept a következő:


30 dkg házi mosószappan (én a saját disznózsírból készült szappanomat használtam, 20 dkg –ot reszeltem belőle, míg a másik egy habszappan, ami olíva olajból, és kókuszzsírból készült, geránium illóval, és piros színét a cékla levétől kapta, amit a készítésekor a vízhez adtam jégkockaként)
A kókuszzsírból és olívából készült szappant azért adtam hozzá, mert egyrészt kicsit habzó lesz tőle a víz, másrészt jó foltoldó hatása van. Legalább is ezt állítják nálam szakavatottabb emberek.

Azután ehhez a reszelékhez a következőket kevertem.

500 ml mosószóda
500 ml bórax
250 ml szódabikarbóna
250 ml nátrium-perkarbonát
100 ml vízlágyító

Ezeket az anyagokat összekevertem, és egy üres edénybe lefedve tárolom.


Egy adag ruhához 125 ml mosóport tettem. 40 fokon mostam, és nagyon szép eredményt produkált. 

Tiszták, fehérek, illatosak.






2013. július 26., péntek

Fehérítés, fertőtlenítés zölden



A fehérítés, és a fertőtlenítés a zöld háztartásban. Ez a két olyan dolog, ami a legnehezebben kivitelezhető. Igyekszünk minden klórtól megszabadulni, mert károsan befolyásolja a környezetet, roncsolja a textilt, és éppen elegendőt megitatnak velünk a vízzel.
Ez a recept használható mosáshoz, adagolása 2 csészével egy mosáshoz, tökéletes fehérítés érhető el.
Vagy tegyük egy szórófejes palackba, és bármilyen felületet fertőtleníthetünk vele. Vigyázat! Élelmiszer közelébe ezt se használjuk. Legyünk óvatosak, és körültekintőek, mint minden általunk újonnan használt vegyszerrel szemben.
Hozzávalók:
3 liter víz
1,5 dl citromlé
2,5 dl hidrogén-peroxid


Elkészítés: Keverjük össze a hozzávalókat, tároljuk lezárt palackban, a palackra ne felejtsük el ráírni, hogy mit tartalmaz.

2013. július 23., kedd

Légy riasztó




Egy nagyon jó, és kipróbált házi praktika légy ellen . 






Egy "cipzáros" nylon zacskót félig tölts meg vízzel, és tegyél bele valami lebegő tárgyat, akaszd az ajtóra. 

Nem tudom miért, de a legyek nem szívesen jönnek be, valamiért ez egy működő dolog. Én is az interneten találtam rá, nem azt mondom, hogy egyáltalán nincs légy de sokkal kevesebb van. 

A másik, ha az asztalra teszel egy átlátszó üvegben lévő, vízben lebegő sötét tárgyat, ugyan úgy viselkednek a legyek, mint a zacskónál, nem szeretnek oda menni, akkor sem, ha egy darab sült hús hagyok fedetlenül rajta.







Biológia fegyver levéltetvek ellen


Szeretjük a citromot, és ki gondolta volna, hogy a levéltetű viszont egyenesen irtózik tőle, sőt egy nagyon jó fegyver a tetvek ellen. Amikor a tetvek szaporodnak, megteszünk mindent, hogy távol tartsuk növényeinktől. Bevetjük a titkos fegyvereinket, lemosunk szappanos lével, csalánnal, és diólevéllel teáztatjuk növényeinket.






Egyszóval elkövetünk mindent, és ezek a kis bestiák túlélik. Egyszerű szervezetük immúnissá teszi őket, hol erre, hol arra. Akkor kerülhet sor a citromkúra bevetésére.


Fogjunk 5 szép egészséges citromot, csavarjuk ki a levét, a héját pedig tegyük fel főni 3 dl vízben. Lassú tűzön fél órát főzzük. Közben a citromlevet tegyük egy szórófejes flakonba, természetesen szűrjük, hogy ne duguljon el a csövünk, ezzel a tömény citromlével 
permetezzük le a tetveket, akik igen jól reagálnak, mert nagy részük elpusztul, a többi pedig fejvesztve menekül. 

Ezután a már megfőtt citromhéjjal locsoljuk meg körben a veszélyeztetett növény tövét, és a citromhéjat is szórjuk alá. 

Amennyiben szükséges 3-4 hetenként ismételjük meg.


A citromlé, citromhéj keveréket ajánlják a kutya és a macska bolháinak elűzésére.


Egy tovább fejlesztett változatban akár a lisztecske ellen is be lehet vetni.



A következő recept szintén egy biológiai fegyver lehet, nem csak a tetvek ellen, hanem a csigák ellen is. Ha a citromlé nem válna be, mert ezek a piszok tetvek úgy elbújtak, hogy nem érte őket a sav, vagy éppen a kis gonosz hangyák cipelték vissza őket, sőt még az az undok csiga is bosszant bennünket, mert mindig azt a növényt rágja meg, amelyik a legszebb és mindig azelőtt, mielőtt eldicsekedhettünk volna vele, hát akkor vessük be a citromkúrát, továbbfejlesztett módban.


Hozzávalók


2 nagy citrom
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál aprított chilli
1,2 l víz


A citrom héját reszeljük le, és a chilivel együtt adjuk a forrásban lévő vízhez. A citromot szeleteljük fel vékonyan, a fokhagymát zúzzuk össze, és tegyük azt is a vízhez, majd fedjük be és főzzük fél órát.

Miután kihűlt, szűrjük bele egy szórófejes flakonba, és a fertőzött növényeket permetezzük be vele. Legyünk bőkezűek, mindenhol érje a lé a növényünket. Amellett, hogy a levéltetveket megöli, taszítja a csigákat, és növényeink velünk együtt fellélegezhetnek.



2013. június 22., szombat

Tökéletes élelmiszer a kender

A természet tökéletes élelmiszere: a kender 


foto Wikipédia


Amikor megemlítjük a kendert, az emberek körülöttünk furcsán néznek, mert a név szinte teljesen letaglózza. Még ma is tabu, mivel ugyan attól a nemzetségtől származik, mint a Cannabis sativa, vagyis a  marihuána, talán így ez érthető is.
De mivel nem tartalmazza azt a nagy mennyiségű THC-t, ami felelős a vadkender kábítószerként való alkalmazásáért, nem szabadna ennyire nélkülöznünk.
Valójában a kender egy csodálatos sokoldalú növény, és nagyon rég óta felhasználják az iparban. Évszázadok óta használják a ruházatok előállítására, üzemanyagot készítenek belőle, felhasználják takarmányozásra, és az élelmiszeriparban is nagy szerepe lehet. A tény, hogy kb. 25000 féle felhasználási módja ismeretes a kendernek. A kenderből font kötél, jól tudjuk, szinte az egyik legerősebb a világon, természetesen a növényi rostok tekintetében.


A természet tökéletes élelmiszere a kender, mert tartalmazza kiegyensúlyozott arányban az esszenciális zsírsavakat, az omega-3 és omega-6, természetes 1:3 arányban. Tartalmaz 10 esszenciális aminosavat, így ez egy teljes fehérje forrás. Nem ismert allergén anyaga, így az egyik legjobb minőségű növényi fehérje forrás, ami nagyszerű választás azok számára, akik vegán, gluténmentes, vagy tejmentes diétát tartanak.


foto Flick

A legjobb dolog a kenderrel kapcsolatban, hogy a fenntartható gazdaság része lehet, ellenáll a kártevőknek, tehát termesztése növényvédő szerek nélkül is minőségi lehet. Ami még a javára írható, nem meríti ki a talajt, és fele annyi vízre van szüksége, mint más mezőgazdasági haszonnövénynek.

Hogyan használjuk a diétánkban.

A kender sokféle képpen részese lehet a diétának, így a kendermag, valamint a belőle készülő fehérjepor is.  A kendermagot, keverhetjük a joghurtba, müzlibe, megszórhatjuk vele a salátánkat. A fehérjeport keverhetjük a turmixunkhoz, tehetjük tésztákba, vagy gabonákba keverve, nagyon szép színt ad, és diós ízű, fenyőmagra, vagy szezámmagra is emlékeztet az íze.

A kender előnyös lehet az egészségre

Mivel egy szuper élelmiszer, jó hatással van a szív egészségére, az agy vérkeringésére, a bőr védelmére, segít a fogyásban, és a vércukorszint szabályozásában.