Gazdálkodj okosan lépésről, lépésre

2015. április 30., csütörtök

Fügefalevél tea












A fügefa leveleinek megjelenése már valóban a tavasz beköszöntét jelzi. Nagyon szeretem a fügét, és már alig várom, hogy kiülhessek a fügefa mellé, és ehessem a gyümölcsét. Szeretem, ahogy az apró magok végig csiklandozzák a nyelvem, a szájpadlásom, majd a torkom. Egészen addig tart ez a gyönyörűség, amíg végül a gyomrom visszajelez az agyamnak, hogy ez fantasztikus élmény volt. Egyébként a fügét az afrodiziákumok között tartják számon, szerintem nem véletlenül, hiszen igazi íz orgia egy finom sonkával, vagy egy érett sajttal, nem beszélve a grillezett fügéről, a finom desszertekről, amit ezzel a gyümölccsel lehet készíteni.

De most a fügefalevélről van szó.

Valamikor régen, Ádám és Éva használta a szemérem elrejtésére a fügefa levelét. A görögök és a rómaiak misztikus, spirituális szimbólumként tekintettek rá.
Bár ezeket a nagy leveleket mindig valami titokzatos burkolatba rejtették, a tény az, hogy ezek nemcsak ehetőek, hanem vannak különböző egészségügyi előnyei is.


Használják a népgyógyászatban, a cukorbetegség kezelésében, ajánlják köhögésre, és különböző bőrbetegségekre borogatásnak. A cukorszínt csökkentése mellett a vér tiglicerid szintjét is csökkenti, aminek csökkenésével alacsonyabb kockázat várható az elhízásra, ami tudjuk mennyi baj okozója





A tea készítésének módja, hogy a friss, vagy szárított leveleket leforrázzuk, és állni hagyjuk 10-15 percig. 







Ezután leszűrjük, és fogyasztható. Én szívesen teszek hozzá pár levél mentát, mert fantasztikus ízt kölcsönöz a teának, és így semmilyen plusz ízesítést nem igényel.

Naponta maximum 2 fügefa levelet fogyasszunk, semmi esetre se többet.




És mivel orvosi végzettségem nincs, ezt csak érdekességként írtam le

Ezt mindenkinek az orvosával kell megbeszélnie, hogy alkalmazhatja-e, vagy nem.


És mint tudjuk, a fügefa levél tea önmagában nem elég, a rendszeres testmozgás, és a megfelelő diéta, az életmód váltás mind közrejátszanak az egészséges élethez kialakításához.

A leveleket ételek készítésére is használhatjuk. Több recept is olvasható az interneten, ahol fügefa levelébe csomagolják az ételt, és abban sütik, főzik, amitől igazi mediterrán ízt kap. 














Nincsenek megjegyzések: