Gazdálkodj okosan lépésről, lépésre

2015. március 19., csütörtök

Tippek a paradicsomtermesztéshez




A paradicsom az egyik legnépszerűbb gyümölcs talán az egész világon. Sokféle képpen felhasználjuk, és nyersen is fogyasztjuk.
Egy jóízű piros paradicsomba beleharapni nagy élvezet. Egy csípős paradicsomlekvár ünnepivé varázsolja a legegyszerűbb húsokat is, akár egy szelet zsíros kenyeret is képes az egekig emelni.
Ahhoz, hogy magunk termeljük meg, néhány dolgot nem árt tudni.

A paradicsom vetőmag csomagolásán rajta van hogyan, és mikor kell vetni, esetleg palántázni, de nincs rajta, hogyan gondozzuk őket.
Sokan keresünk olyan tippeket, amelyek megmutatják, hogyan termelhetünk magasabb hozamot, és hogyan lehet ízletesebb a gyümölcse.
Ennek az oka általában a nem megfelelő termesztési technika, technológia.
Évek alatt összegyűjtött tippek rövid összefoglalása ez a bejegyzés, mely remélem sokaknak segítségül szolgál.

Erősebb gyökérzet, biztosabb növekedés
A paradicsomot mélyen ültetjük, az alsó levelek érhetnek a talajig, hiszen a földbe került száron gyökereket nevel, és a megnövekedett gyökérzet segít a növénynek több nedvességet és tápanyagot felszívni, ezáltal egy biztosabb növekedés várható. A szár jobban ellenáll a sérülésnek, a viharos szélnek. A növény nem dől el könnyen.
Miután a paradicsomunk biztos növekedésnek indult, távolítsuk el az alsó leveleket, hogy ezzel támogassuk a felső új levelek növekedését. Ha a növény magas törzsű, vagy futó, mindenképpen távolítsuk el az alsó leveleket, sőt sok esetben az oldalhajtások eltávolítása is indokolt, hiszen az árnyékos, túlzsúfolt növény betegségekkel szemben sokkal fogékonyabbá válik, és a fotoszintézis is csökken. A földhöz érő leveleken keresztül könnyebben támadnak a talajban lévő betegségek.

Növeljük a hozamot

Az oldalhajtások eltávolítása után a levágott hajtásokat dugványozhatjuk, ezáltal nagyobb számú növényünk lesz, tehát a termést megsokszorozhatjuk. Ráadásul az anyanövényünk fellélegezhet, a levegő könnyebben átjárja, a betegségek kevésbé támadják, és a felesleges oldalhajtások eltávolítása után kevesebb energiát használ fel a növény a terméskötéshez, érleléshez.  Természetesen ez nem kötelező, de a befektetett energiát megéri, hiszen fajtaazonos új növényeink lesznek, melyek rövid idő alatt termőre fordulhatnak.

Talajtakarás

A paradicsom körüli talajtakarás a növény számára fontos, hiszen megőrzi a nedvességet, nehezebben hűl ki a talaj, és egészségesebb gyökérzet fejlődhet. A mulcsozást lehetőleg szalmával végezzük, de felhasználhatunk fűnyesedéket is, csak még virágzás előtt vágjuk, hogy gyommagokkal ne fertőzzük a talajt.

Csigák elleni védelem

A csigák gyorsan felfedezik, hogy paradicsom van a kertünkben, sőt képesek elenni előlünk ezt a finom gyümölcsöt. Legegyszerűbb módja a védekezésnek, ha a növényeinket rézdróttal, részszalaggal védjük. A földdel való kapcsolata során kémiai reakció lép fel, amely megakadályozza a csigákat, hogy garázdálkodjanak a paradicsomosban.

Tám rendszer

Egy megfelelő tám rendszerrel, karózással megakadályozhatjuk a növényeink felborulását. A szél és viharkárok kisebb mértékben károsítják a növényeinket. És mivel kevesebb stressz éri a növényt a tápanyagot jobban tudja hasznosítani, több terem, és jobb ízű termést ad.

Több hely-több paradicsom

Amikor a paradicsom elkezd nőni, rengeteg helyre lesz szüksége. Lehetővé kell tenni számára, hogy szabadon nőhessen, a növények ne érjenek össze, hiszen a megfelelő fotoszintézis ezáltal jöhet létre, hogy egészségesebb, és jobb termésünk legyen. Ez a távolság a növény fajtájától függ. A törpe fajtáknak és a középmagasaknak elegendő az 50-70 cm tőtávolság, míg van olyan magasra növő fajta, amelyek a 2-3 m távolságot igénylik.

Repedés ellen

Magas hőmérsékletnél a nem megfelelő öntözés hatására a gyümölcs kirepedhet, ezáltal egy nyílt felület keletkezik rajta, ami támadási felületet ad a betegségeknek.
A megfelelő mulcsozással, és öntözéssel ez elkerülhető, de ha mégis előfordul, mert sok a csapadék, akkor mielőbb távolítsuk el a sérült terméseket.

A sárga levelek ellen

Generációk óta a növekedés időszakában, hogy erősebb szárak nőjenek, és a levelek sárgulását megakadályozzák, keserűsót használnak. A keserűsó nem más, mint magnézium-szulfát.
Az alkalmazásban is válogathatunk. Vagy ültetéskor adjuk a növényünknek úgy, hogy egy evőkanálnyit az ültető gödör aljába keverünk, vagy ültetés után a beöntözésnél használunk keserűsóval elkevert vizet.
Amikor növekedésnek indul a paradicsomunk locsoljuk két-három hetenként meg keserűsóval elkevert vízzel. A keverési arány 1 liter vízhez 1 evőkanál magnézium-szulfátot adjunk. A továbbiakban elegendő lesz 4-5 liter vízhez keverni 1 teáskanállal. ezáltal erős egészséges növényeket termesztünk.

Helyes öntözés

A paradicsomot lehetőségeink szerint alulról öntözzük, tehát ne a leveleit, hanem a tövét. A helyes arány, ha egy ásóval kiemelünk egy darabot, és minimum 6 cm mélyen nedves a talaj. Minél mélyebbre hatol a talajba a víz, a gyökerek annál jobban el vannak látva. A mulcsozással rengeteg vizet tudunk a növény körül tartani, és a talaj hőmérséklete is egyenletes marad.
Lehetőség szerint alkalmazhatunk csepegtető öntözést is, amely célirányosan a növény köré juttatja ki a nedvességet.

Növényünk védelme

A fonalférgek ellen nagyon jó védelem a növénytársítás. Amellett, hogy nagyon szép színfoltja lehet a kertünknek, még védi is a növényeinket. Ültessünk a paradicsom közé, köré körömvirágot, vagy büdöskét, vagy vegyesen mindkettőből.  Ezzel is elérjük, hogy egészségesebb és jobb termésünk legyen.

Jobb íz

Bármilyen hihetetlen is, de a paradicsomnak jobb íze lesz, ha mellé fokhagyma van ültetve.  Amellett, hogy jobb íze lesz, a növénytársítás hatására csökken a gombák támadási lehetősége, amely szintén az egészségesebb termést segíti elő.
Ha nem akarunk fokhagymát mellé ültetni, akkor jó eredményt érhetünk el, ha egy locsolónyi vízhez 1-2 gerezd zúzott fokhagymát teszünk, és azzal locsoljuk a növényeink tövét.

Telepítés

Mint a legtöbb növénynél, itt is érdemes figyelni a vetésforgóra. Lehetőségünk szerint évente más helyre ültessük a növényt. A helyét úgy válasszuk meg, hogy előtte évben ne legyen azon a helyen rokon növény, mint a burgonya, padlizsán, mert azonos igényeik vannak, és azonos kártevői. Legjobb, ha három éves vetésforgót alkalmazunk.

Növényvédelem ismét


Amennyiben mégis betegség lépne fel a kiskertünkben, feltétlenül használjuk a megfelelő permetezést, hiszen a ráfordított munka, energia, pénz ne vesszen kárba. A mai modern permetező szerek megfelelő használatával, az ajánlott mennyiségek, várakozási idő betartással, a megfelelően kiválasztott termékkel a befektetett munkánk megtérül, a siker nem kerül el, és sokkal ízletesebb, nagyobb beltartalmi értékkel rendelkező paradicsomot tudunk magunk és szeretteink asztalára tenni.




Nincsenek megjegyzések: