Gazdálkodj okosan lépésről, lépésre

2013. július 23., kedd

Biológia fegyver levéltetvek ellen


Szeretjük a citromot, és ki gondolta volna, hogy a levéltetű viszont egyenesen irtózik tőle, sőt egy nagyon jó fegyver a tetvek ellen. Amikor a tetvek szaporodnak, megteszünk mindent, hogy távol tartsuk növényeinktől. Bevetjük a titkos fegyvereinket, lemosunk szappanos lével, csalánnal, és diólevéllel teáztatjuk növényeinket.






Egyszóval elkövetünk mindent, és ezek a kis bestiák túlélik. Egyszerű szervezetük immúnissá teszi őket, hol erre, hol arra. Akkor kerülhet sor a citromkúra bevetésére.


Fogjunk 5 szép egészséges citromot, csavarjuk ki a levét, a héját pedig tegyük fel főni 3 dl vízben. Lassú tűzön fél órát főzzük. Közben a citromlevet tegyük egy szórófejes flakonba, természetesen szűrjük, hogy ne duguljon el a csövünk, ezzel a tömény citromlével 
permetezzük le a tetveket, akik igen jól reagálnak, mert nagy részük elpusztul, a többi pedig fejvesztve menekül. 

Ezután a már megfőtt citromhéjjal locsoljuk meg körben a veszélyeztetett növény tövét, és a citromhéjat is szórjuk alá. 

Amennyiben szükséges 3-4 hetenként ismételjük meg.


A citromlé, citromhéj keveréket ajánlják a kutya és a macska bolháinak elűzésére.


Egy tovább fejlesztett változatban akár a lisztecske ellen is be lehet vetni.



A következő recept szintén egy biológiai fegyver lehet, nem csak a tetvek ellen, hanem a csigák ellen is. Ha a citromlé nem válna be, mert ezek a piszok tetvek úgy elbújtak, hogy nem érte őket a sav, vagy éppen a kis gonosz hangyák cipelték vissza őket, sőt még az az undok csiga is bosszant bennünket, mert mindig azt a növényt rágja meg, amelyik a legszebb és mindig azelőtt, mielőtt eldicsekedhettünk volna vele, hát akkor vessük be a citromkúrát, továbbfejlesztett módban.


Hozzávalók


2 nagy citrom
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál aprított chilli
1,2 l víz


A citrom héját reszeljük le, és a chilivel együtt adjuk a forrásban lévő vízhez. A citromot szeleteljük fel vékonyan, a fokhagymát zúzzuk össze, és tegyük azt is a vízhez, majd fedjük be és főzzük fél órát.

Miután kihűlt, szűrjük bele egy szórófejes flakonba, és a fertőzött növényeket permetezzük be vele. Legyünk bőkezűek, mindenhol érje a lé a növényünket. Amellett, hogy a levéltetveket megöli, taszítja a csigákat, és növényeink velünk együtt fellélegezhetnek.



Nincsenek megjegyzések: