Gazdálkodj okosan lépésről, lépésre

2013. június 22., szombat

Tökéletes élelmiszer a kender

A természet tökéletes élelmiszere: a kender 


foto Wikipédia


Amikor megemlítjük a kendert, az emberek körülöttünk furcsán néznek, mert a név szinte teljesen letaglózza. Még ma is tabu, mivel ugyan attól a nemzetségtől származik, mint a Cannabis sativa, vagyis a  marihuána, talán így ez érthető is.
De mivel nem tartalmazza azt a nagy mennyiségű THC-t, ami felelős a vadkender kábítószerként való alkalmazásáért, nem szabadna ennyire nélkülöznünk.
Valójában a kender egy csodálatos sokoldalú növény, és nagyon rég óta felhasználják az iparban. Évszázadok óta használják a ruházatok előállítására, üzemanyagot készítenek belőle, felhasználják takarmányozásra, és az élelmiszeriparban is nagy szerepe lehet. A tény, hogy kb. 25000 féle felhasználási módja ismeretes a kendernek. A kenderből font kötél, jól tudjuk, szinte az egyik legerősebb a világon, természetesen a növényi rostok tekintetében.


A természet tökéletes élelmiszere a kender, mert tartalmazza kiegyensúlyozott arányban az esszenciális zsírsavakat, az omega-3 és omega-6, természetes 1:3 arányban. Tartalmaz 10 esszenciális aminosavat, így ez egy teljes fehérje forrás. Nem ismert allergén anyaga, így az egyik legjobb minőségű növényi fehérje forrás, ami nagyszerű választás azok számára, akik vegán, gluténmentes, vagy tejmentes diétát tartanak.


foto Flick

A legjobb dolog a kenderrel kapcsolatban, hogy a fenntartható gazdaság része lehet, ellenáll a kártevőknek, tehát termesztése növényvédő szerek nélkül is minőségi lehet. Ami még a javára írható, nem meríti ki a talajt, és fele annyi vízre van szüksége, mint más mezőgazdasági haszonnövénynek.

Hogyan használjuk a diétánkban.

A kender sokféle képpen részese lehet a diétának, így a kendermag, valamint a belőle készülő fehérjepor is.  A kendermagot, keverhetjük a joghurtba, müzlibe, megszórhatjuk vele a salátánkat. A fehérjeport keverhetjük a turmixunkhoz, tehetjük tésztákba, vagy gabonákba keverve, nagyon szép színt ad, és diós ízű, fenyőmagra, vagy szezámmagra is emlékeztet az íze.

A kender előnyös lehet az egészségre

Mivel egy szuper élelmiszer, jó hatással van a szív egészségére, az agy vérkeringésére, a bőr védelmére, segít a fogyásban, és a vércukorszint szabályozásában.



Nincsenek megjegyzések: